Вера Мутафчиева

" Кой си ти, гдето се шляеш посред исторически събития ? "
 
 

Първата част на автобиографичните "Бивалици" на Вера Мутафчиева излезе в аудио формат
Аудиокнигата е в продажба на https://1002productions.com

Първата част на тетралогията "Бивалици" на голямата българска писателка Вера Мутафчиева излиза като аудио книга, прочетена от актьора Веселин Ранков.

Аудиокнигата е продуцирана от 1002Productions като част от проекта „Бивалици – срещи с езика на Вера Мутафчиева", с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

В книгата по един неподражаем начин Вера Мутафчиева разказва най-ранните години от живота си („още съм била личинка, едва прегризала пашкула си“), различните нюанси на порастването сред разочарованията, любовта и войната, която я сварва едва дестегодишна. Разказът в книгата наблюдава през очите на детето, или както казва самата писателка - „дърто дете“, пресъздаващо образа си между обичта на бащата и произнесената от неговата уста дума „Война!“.

"Небъдница! Слепени коси, сякаш глинени лица с възпалени очи и напукани устни. Господи, такова ли било лицето на войната! Проклета да бъде, най-силно, без прошка проклета! Не помня да съм я кълнала в себе си толкоз настървено, дори когато се влачехме преко руините на София към Централна гара на 11 януари."

Страниците са изпълнени с топлина и драматизъм, ритмични дози смях и тъга, криволичене между това, което се случва и другото, което би било, желание да се занули животът, да се направи рекапитолация.

"Що за биография бих насъбрала изобщо? Дебел пласт еднообразие - туйто. Бога ми, дал Бог и вам, (но по-добре да ви не дава). А понеже без трус и обрати рядко протича чий да било живот, имам предложение: не бойте се! Каквото и да ни се случи в диапазона между крайностите благо и зло, сякаш висша сила уравнява сметката, докато я докара до нула. Сиреч: загубите носят печалба, а печалбите - загуба."

Мемоарната книга "Бивалици 1" излиза през 2000 г. През 2001 г. Цанко Живков пише "Вера Мутафчиева е хванала перото, за да опише не само своите преживелици, животът и превратностите на семейството си, а отрязъка историческо време, на което е била свидетелка и потърпевша. Което се е стоварило върху крехките й плещи и е протекло ведно с кръвта през сърцето й. Затова има правото и основанието да му бъде не само летописец, но и съдник. Именно с това си качество нейните “Бивалици” придобиват същинската си голяма, бих казал, епична стойност."

Веселин Ранков е български актьор, изпълняващ роли в театъра, киното, телевизията и дублажа. Започва кариерата си в Драматично-кукления театър „Иван Димов“ в Хасково. От 1984 г. работи в театър „Българска армия“ и на сцената на Театър 199. От 1990 г. е доцент в НАТФИЗ. Участва в редица театрални постановки, сред които са ролите му на  Теди Брустър в „Арсеник и стари дантели“ от Джоузеф Кесърлинг, Гамаша в „Суматоха“ от Йордан Радичков, Шута в „Животът е сън“ от Педро Калдерон де ла Барка, Хорацио в „Хамлет“ от Уилям Шекспир, Капитан от пожарната в „Плешивата певица“ от Йожен Йонеско, Момчето в „В очакване на Годо“ от Самюъл Бекет. Ирае в сериалите „Дунав мост“, „Клиника на третия етаж“, „Забранена любов“, „Откраднат живот“ и други.

С неговия глас говорят Уили Танер от "Алф", Лио Гец от "Смъртоносно оръжие", Професор Шърман Клъмп от "Смахнатият професор", Д-р Джон Дулитъл от "Доктор Дулитъл", Зазу от "Цар Лъв", Разказвачът от "Вълшебната Коледа на Мики", "Малкълм" от "Агент XXL", Барни Ръбъл от "Семейство Флинстоун", няколко от героите в „Ало, ало“, и самият Мистър Бийн от едноименните филми.Той е един от инициаторите, както и дългогодишен водещ на наградите „Аскеер“ на театър „Българска армия“.

 

Аудиокнигата е в продажба  на:

https://1002productions.com


Откъс от книгата може да чуете тук:

https://fb.watch/pFew_d4fZ7/

 
Аудио запис на лекцията на проф. Орлин Тодоров  "Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост":
https://bnr.bg/hristobotev/post/101871820

 
Станете приятели на книгата: 

https://www.facebook.com/bivalitsi

 

Copyright - Veselina Vasileva - New Bulgarian University - Created and Powered by Studio IDA