Вера Мутафчиева

" Кой си ти, гдето се шляеш посред исторически събития ? "
 
 
Историята, населена с хора


Донка Душкова Герова
Дата:  2010-11-22 19:35:17


Как се казвате?

Донка Душкова Герова


Къде сте роден?

гр. София


Защо искате да участвате в проекта “Историята, населена с хора”?

Обичам историята, тази хуманитарна наука ми даде много. Завърших магистърска програма по "Архивистика и документалистика" през 2005 г. в СУ "Св.Климент Охридски". Участието ми в този проект ще бъде професионално, част от проучване на хората, на тяхното мислене, което се е променяло през повратностите на историята.


В каква семейна среда сте израснали? Разкажете повече за вашия род, за най-интересните личности в него.?

Потомка съм на духовно извисеният българин - Найден Геров. Коренът ми произлиза по бащина линия от Хаджи Геро Добревич Мушек - обезсмъртен от Любен Каравелов в повестта му "Българи от старо време".По-конкретно, моят пра,пра дядо Константин е брат на Найден Геров.


Кои са хората, които са ви повлияли най-силно в детството, в младостта?

Спомените ми от детството са прекрасни, изпълнени с толкова обич от моите родители. Баща ми е инженер, а майка ми е детска учителка по професия. И до сега си спомням как тичахме и играехе с децата по калдъръмените улички на Копривщица. Скачахме на ластик и се криехме зад дуварите,търкаляхме туртета(питки)на 22.03. за посрещане на пролетта. Уют и пълноценна лятна ваканция. Най-силно ми повлияха музеите в Копривщица, рециталите на "Димчова вечер", както и първата ми среща с френската певеца и актриса Силви Вартан.Участвах като ученича във възпроизвеждането на епизоди от Априлското въстание.


Как избрахте какво да учите? Кои са вашите училища? Университети?

Завършила съм средното си образование в соу "Любен Каравлов" с паралелка по мениджмънт и икономика в родния ми град Копривщица. Бях знаменосец на випуск 1999 г. Подготвях се за своето университетско образование по история, две години, преди кандидатстването ми във ВУЗ.


Разкажете за учителите, които помните? С какво бяха различни от останалите?

Моята учителка по история Райна Янкова бе изключително ерудирана, завидните й познания по история, ме впечатлиха още от VI-ти клас, когато разказваше за властта на фараоните в Египет.


Разкажете за Вашите самостоятелни квалификации?

През 2004 год. завърших втора специалност по "Международни отношения" в свободния факултет на СУ"Св.Климент Охридски". През 2006 г. записах втора магистърска програма по "Управление на туризма" в Нов Български университет.


Каква е вашата професия? Разкажете за професионалния си път.

Понастоящем съм анкетьор към фондация институт "Отворено общество". Участвам в проучвания финансирани от Световната банка и фондация "Конрад Аденауер". Печелила съм студентски конкурси за есета. Присъждана ми е награда от Младежки евроатлантически клуб за есе по международна сигурност. Посещавала съм щаб-квартилата на НАТО и Европейския парламент в Брюксел.


Бяхте ли бунтари към нормите, налагани от социалната действителност? Как Ви влияше средата, в която работихте, творихте, живяхте?

Имайки предвид, че съм израснала във Възрожденска Копривщица, аз по природа съм бунтар.Атмосферата на ред, духовно Възраждане и очарование ме кара и днес да търся във всяко нещо истината.


Какви следи оставят върху живота Ви така наречените преломни събития от историята на България?

За моите 29 години, помня най-силно Януарската зима на 1997 г. Свалянето от власт на правителството на Жан Виденов, цените на млякото и хляба.


Последните двайсет години от Вашия живот и от живота на страната Ви - влязохте ли в конфликт с държавата, с елитите й или понесохте безпроблемно случващото се?

Не.


Как виждате българина днес, преди 20 години, преди 40 години?

Българинът преди 40 години не е живял достойно, мълчал е. Българинът преди 20 години искаше да живее достойно, не мълчеше, буйстваше, излизаше на митинг. Българинът днес живее със страхове за собственото си бъдеще.
 
  ХОРА
  Росица Ножарова
  Георги Адамов
  Надежда Александрова
  Теодора Дупаринова
  Донка Душкова Герова
  Йордан Симеонов Ефтимов
  Росен Георгиев Данчев
  Деница Владимирова Димитрова
  Йоанна Дилянова
  Цветлена Спасова

Архив


Copyright - Veselina Vasileva - New Bulgarian University - Created and Powered by Studio IDA